Wat heeft Saoedi Arabie met de aanslagen in Brussel te maken?

Na elke terroristische aanslag volgt er weer een storm aan opiniestukken in de westerse  media. Zo ook weer na de aanslagen in Brussel. Wat alleen vrijwel nooit ter discussie staat is de relatie tussen onze ‘bondgenoot’ Saoedi Arabië en wahabistische terreurgroepen.

IS = Wahabisme = Saoedi Arabië

De staatgodsdienst van Saoedi Arabië is het wahabisme. Een orthodoxe stroming binnen de islam die niet zoveel verschilt met die van IS. Het land speelt dan ook een belangrijke rol bij de verspreiding van het wahabisme elders in de wereld. (1) Ook worden leden van de Saoedische koninklijke familie vaak ervan beticht directe banden te hebben met verschillende wahabistische terreurgroepen. Door middel van het oprichten van allerlei ‘front groups’ in de vorm van zogenaamde liefdadigheidsinstellingen en moskeeën zijn dit soort individuele sponsors zowel ideologisch als financieel gezien de grootste exporteurs van islamitisch terreur wereldwijd. Zo blijkt ook uit een in 2012 verschenen rapport van het Europees Parlement. (2) 

Religie als rekruteringsmiddel

Al-Qaeda, al-Nusra Front, IS, het zijn allemaal wahabistische terreurgroepen. Wat echter niet betekent dat jihadisten enkel gedreven worden door ideologie.  Uiteraard spelen hier ook allerlei andere factoren een allesbepalende rol.  Sterker nog, religie is in de meeste gevallen niks meer dan een rekruteringsmiddel. (3) (4) (5) Neemt echter niet weg dat de ideologie an sich vaak een aanzuigende werking heeft op potentiële jihadisten. (6) 

Westers buitenlands beleid

Daarbij komt ook nog eens het feit dat het westen dit soort groeperingen keer op keer direct dan wel indirect steunen bij allerlei brandhaarden in de wereld. Bijvoorbeeld in Afghanistan gedurende de Koude Oorlog en wat recenter in Syrië, om maar twee voorbeelden te noemen. En aangezien dit soort verdeel en heers politiek al sinds het Britse Rijk de gebruikelijke gang van zaken is in het Midden-Oosten hebben dit soort groeperingen zich inmiddels als een olievlek verspreidt. En dit is ook precies de reden waarom het omverwerpen van seculiere dictators in het Midden-Oosten meestal alleen maar meer ellende met zich meebrengt, aangezien dit soort religieuze extremisten bij elke machtsvacuüm de macht proberen te grijpen. En het is niet dat het westen dit niet weet. Sterker nog, in sommige gevallen is het destabiliseren van een land simpelweg het doel. Bijvoorbeeld in het geval van Syrië. (7)

Discussie met inhoud graag!

Je zou dus zeggen dat dit soort key elements een prominente plek verdienen in de discussie over terrorismebestrijding. Maar nee hoor, in plaats daarvan blijven we oneindig discussiëren over vragen zoals ‘moeten we onze grenzen wel of niet dichtgooien’ of ‘moeten we wel of niet bombarderen in het Midden-Oosten’? Tegelijkertijd heb je demagogen zoals Geert Wilders die de discussie nog verder weten te marginaliseren en maken mensen op social media ruzie over de volgende selectieve verontwaardigingscampagne, waardoor de discussie alleen maar verder polariseert.

Zou het niet veel zinvoller zijn wanneer we in het westen eerst eens met z’n allen gaan nadenken over fundamentelere vraagstukken wat betreft terrorismebestrijding? Bijvoorbeeld de vraag of wij onze diplomatieke verhoudingen (8) met onze ‘bondgenoot’ Saoedi Arabië niet drastisch zouden moeten herzien? Diplomatieke verhoudingen die we misschien niet zomaar van de één op de andere dag over boord kunnen gooien (9), maar dan zou de discussie op z’n minst nog ergens over gaan . . .

 

(1) http://www.nrc.nl/next/2015/12/05/islamitische-staat-is-de-tovenaarsleerling-van-sao-1567052

(2) http://www.dawn.com/news/1029713

(3) http://www.thenation.com/article/heres-what-a-man-who-studied-every-suicide-attack-in-the-world-says-about-isiss-motives/

(4) http://www.mo.be/opinie/10-zaken-over-syri-strijders-en-het-kalifaat-die-iedereen-zou-moeten-weten

(5) http://www.cfr.org/peace-conflict-and-human-rights/sunni-shia-divide/p33176#!/?cid=otr-marketing_url-sunni_shia_infoguide

(6) http://www.republiekallochtonie.nl/abdou-menebhi-het-is-nu-tijd-voor-een-debat-over-haatzaaiende-religieuze-teksten

(7) http://www.mintpressnews.com/julian-assange-us-israel-planned-to-overthrow-assad-in-2006/209493/

(8) https://biflatie.nl/artikelen/banken-artikelen/bretton-woods-de-petrodollar-en-big-reset/

(9) http://politiek.tpo.nl/2015/12/18/regime-change-in-saoedi-arabie-houdt-grote-risicos-in/

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s