Handelsverdrag Oekraine: wees gewoon eerlijk

In 2013 kreeg Janoekovitsj een deal aangeboden door zowel Rusland als Europa. De deal van Europa woog niet op tegen de handelsrelaties met Rusland die als gevolg daarvan zouden wegvallen en waarvan het land zo sterk afhankelijk was. Vervolgens stelde Janoekovitsj voor om met zowel Rusland als Europa om tafel te gaan zitten om verder te onderhandelen, maar dit weigerde Europa, aangezien zij bang waren dat het land zich alsnog zou aansluiten bij de Euraziatische Unie. In plaats daarvan verschenen Europese officials tussen de demonstranten op het Maidan-plein in Kiev.

Vervolgens breekt de pleuris uit, maar zodra demonstranten door onbekende snipers worden doodgeschoten geven we Janoekovitsj de schuld (wat achteraf niet zo bleek te zijn) en wanneer er 31 pro-Russische demonstranten koelbloedig worden vermoord door pro-Kiev radicalen weigert de media te vertellen wat er echt gebeurd is.

Vervolgens komt het oosten van het land in opstand tegen het nieuwe bewind, aangezien het verre merendeel daar Russisch is en vrijwel alleen maar handelsbetrekkingen heeft met Rusland. Maar vervolgens gaan we wel janken wanneer Poetin opdracht geeft om de Krim te annexeren in dat gebied. Iets wat vanuit geostrategisch perspectief trouwens volkomen logisch is, aangezien zij hun marinehaven daar hebben liggen. Vergelijk het met wanneer Mexico de staat Virginia zou willen inlijven waar het Pentagon ligt.

Inmiddels ligt het land alsnog aan het noodinfuus van het IMF (lees: gaat gebukt onder de neoliberale structural adjustment programs van het IMF, waar meerdere landen over kunnen meepraten) en is het ene corrupte bewind vervangen door het ander. En vervolgens krijgen wij Nederlanders de eer om over het lot te bepalen van de nieuwe generatie progressieve Oekraïners (op de extreem rechte elementen na, die zogenaamd niet bestaan) door als het even kan JA te stemmen voor het associatieverdrag met Oekraïne.

Uiteraard moeten we Oekraine helpen met het opbouwen van een democratie en rechtstaat. Maar niet d.m.v. een handelsverdrag waarmee we enkel oligarchen, multinationals en Amerika in de kaart spelen. En kom niet aan met lulverhalen  zoals ‘we moeten solidair zijn met de bevolking in Oekraine’ zolang de Russische minderheid onderdrukt wordt door het nieuwe bewind in Kiev. De hardball politiek van Europa (lees: vazalstaat van Amerika) heeft op dit moment alleen maar ellende gebracht voor het Oekrainse volk en de sancties tegen Rusland zijn voor onszelf ook alleen maar nadelig.

Europa moet gewoon gaan doen wat ze vanaf het begin al had moeten doen: Accepteren dat het land voor een groot deel nog te afhankelijk is van allerlei Russische handelsbetrekkingen om zomaar even een totaal andere koers te gaan varen en alsnog met Rusland en Kiev om tafel zitten om tot een oplossing te komen. Dat zal Amerika niet zo leuk vinden, maar uit het gelekte telefoongesprek van Victoria Nuland weten we allemaal hoeveel Amerika zich om Europa bekommert (Nuland: “fuck the EU”), dus ik zeg F*CK AMERIKA! Owjah, en als we toch met Kiev om tafel gaan zitten: Krijgen we die satellietbeelden nou nog een keer of hoe zit dat?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s