Islamofobie of terechte kritiek?

Wanneer islamitische terroristen weer eens een terroristische daad hebben uitgevoerd zijn de rechts georiënteerde mensen er weer als de kippen bij om de gehele moslimgemeenschap te verplichten hier afstand van te nemen. De links georiënteerde mensen en de moslim-apologisten zullen meteen weer zeggen dat dit slechts een handjevol extremisten zijn en dat dit helemaal niks met islam te maken heeft.

Dat laatste vind ik een opmerkelijke stelling, aangezien de teksten waarop islamitische terroristen zich beroepen wel degelijk in de Koran staan. Het is dan ook niet voor niks dat het voornamelijk volgelingen van de orthodoxe stromingen binnen de islam zijn (bijvoorbeeld wahabisme, salafisme and what have you) die terroristische aanslagen plegen. Vandaar dat er binnen de westerse samenleving steeds meer kritiek is op dit soort orthodoxe stromingen en zijn er zelfs politici die roepen dat we deze moeten verbieden.

Nu lijkt verbieden mij niet verstandig. Niet alleen gezien de praktische onhaalbaarheid ervan, maar omdat je op die manier ook een gedachtepolitie krijgt. Wat ik wel een goede ontwikkeling vind is de groeiende discussie over het wel of niet hervormen van de islam binnen de moslimgemeenschap zelf. Niet alleen omdat ik alle abrahamitische religies dogmatisch vind, maar vooral omdat op deze manier het stellen van vragen en/of het uiten van kritiek op de islam uit de taboesferen wordt gehaald. Want zoals de cabaretier Hansen Teeuwen zei tijdens een uitzending van De Meiden van Halal: ”het zijn vooral gelovigen die geneigd zijn een monopolie op de waarheid te hebben.” 

Toch zijn het niet enkel religieuze fundamentalisten en apogolisten die een rationele discussie over religie belemmeren. Ook politieke correctheid heeft hier een aandeel in. Soms lijkt het namelijk wel alsof iedere vorm van kritiek op islam als ‘islamofobie’ wordt gezien. Een soort van ‘kritiek uitten op islam, dat doe je gewoon niet’. Politieke correctheid die naar mijn inzien vergelijkbaar is met gelovigen die zeggen dat iets godslastering is.

In onderstaande video wordt duidelijk gemaakt waarom dit een probleem is door middel van een gedachte-experiment. Namelijk door te kijken wat er gebeurd wanneer we dezelfde ‘logica’ zouden toepassen in een discussie over nazisme:

Sommige mensen zullen beargumenteren dat dit appels met peren vergelijken is omdat je moslims niet met nazi’s kunt vergelijken. Neemt echter niet weg dat in beide gevallen het mensen betreft die hun doen en laten baseren op basis van hun ideologische overtuigingen, met soms ongewenste uitkomsten als resultaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s