Turks parlementslid: ”chemische wapens vanuit Europa via Turkije gesmokkeld naar Syrië”

Turks parlementslid Eren Erdem claimt ‘bewijzen’ te hebben dat er vanuit Europa chemische wapens zijn gesmokkeld via Turkije naar rebellen in Syrië. Over deze ‘bewijzen’ is online de nodige discussie ontstaan. (1) (2) De Turkse overheid beschuldigt Erdem nu van verraad en is een strafrechtelijk onderzoek tegen hem begonnen.

Naast de claims van Erdem is er ook een officier van justitie geweest die een onderzoek begon naar mogelijke wapensmokkel vanuit Turkije naar Syrië, wat leidde tot een aantal arrestaties. Een week later nam een andere officier van justitie de zaak over en werden alle arrestanten vrijgelaten. Deze personen staken vervolgens de grens over naar Syrië. Aldus Erdem.

In 2013 werden er chemische wapens gebruikt bij een aanval in Syrië. Het westen wees gelijk Assad aan als dader. Een UN onderzoeksrapport kwam echter tot de conclusie dat er geen bewijs was om een dader aan te wijzen. Toch is het opmerkelijk te noemen dat Assad, ondanks dat hij niet vies is van luchtbombardementen op zijn eigen volk, chemische wapens zou inzetten nét op de dag dat de UN onderzoekscommissie in Syrië was aangekomen in hetzelfde gebied én nadat Obama hem had gewaarschuwd dat het gebruik van chemische wapens militaire interventie door het westen zou betekenen.

Ook zijn er destijds Turkse generalen gearresteerd door de Turkse overheid omdat zij trucks onderschept hadden vol met wapens, die vanuit Turkije onderweg waren naar Syrië. Wapens die volgens de Turkse autoriteiten bestemd waren voor de belegerde Turkmenen in dat gebied. Critici claimen echter dat de wapens bedoeld waren voor rebellen in Syrië.

Tel daarbij op de trainingskampen in Turkije voor Syrische rebellen, IS strijders die Erdogan voor verrader uitmaakten nadat hij door de internationale gemeenschap gedwongen werd zijn open border policy voor jihadisten te beëindigen en de mysterieuze dood van journaliste Serena Shim en er begint een patroon te ontstaan.

(1) https://www.bellingcat.com/news/2015/10/28/turkishsarin/

(2) http://whoghouta.blogspot.nl/2013/11/response-to-dan-kaszetas-chemical.html

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s