Mager journalistiek werk van Brandpunt Reporter

Brandpunt kwam afgelopen zondag met een reportage over het falende buitenlandse beleid van Amerika in Irak en Libië. Meer als terecht zou je denken. Wat alleen jammer is, is dat zij meegaan in de narrative dat de chaos die nu heerst in het Midden-Oosten een unforeseeable side-effect is. Deels is dit waar, maar de warmongers in Washington weten dondersgoed wat voor machtsvacuüms er kunnen ontstaan wanneer je seculiere regimes in het Midden-Oosten zoals Irak binnendringt. Zo zei de mastermind achter deze invasie, Dick Cheney, in 1994 al het volgende:

Hetzelfde geldt voor Syrië:

Iedere goed geïnformeerde analist weet dat Amerika al decennia lang een verdeel en heers politiek voert in het Midden-Oosten. En als er unforeseeable side-effects zijn, dan zijn dat eerder zelfgecreëerde monsters die zich tegen Amerika beginnen te keren (Al Qaida bijvoorbeeld) of machtswisselingen in het Midden-Oosten die niet ten faveure zijn voor het westen. Bijvoorbeeld de in 1951 democratisch verkozen Iraanse leider Mosaddegh, die twee jaar later door de CIA uit de weg werd geruimd (Operation Ajax) om maar een voorbeeld te noemen:

Het gevolg is dat je de zoveelste ‘kritische’ reportage op je tv scherm krijgt die de focus voornamelijk legt op de symptomen van het probleem (chaos in het Midden-Oosten). Kritische vragen zoals wat mogelijke geopolitieke drijfveren zijn geweest om deze landen binnen te vallen (de primaire oorzaken van deze interventies) worden niet gesteld. Zoals bijvoorbeeld het in stand houden van het internationale petrodollarsysteem in het geval van Irak en Libië (zie onderstaande video), of het voorkomen van een gaspijpleiding door Syrië.

Conclusie:

Of de mensen bij Brandpunt leveren mager werk of er is sprake van limited hangout journalistiek (propaganda techniek, waarin je bewust een halve waarheid belicht). Dat eerste is het geval, maar ik vraag me af wat erger is: systematische propaganda in de media of een onafhankelijk medialandschap die er keer op keer maar niet in slaagt om de juiste vragen te stellen. Maar goed, zoals media-expert Cees Hameling ooit zei: ”Goede media vereist dan ook een goed publiek”.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Mager journalistiek werk van Brandpunt Reporter

 1. de VS kanuwt weer zijn leugens…
  het is vaste prik: haal een dominant leider weg en er ontstaat een machtsvacuum waar elke psycho zijn kansen kan gaan wagen..zeker als de wapenleveranciers klaarstaan.

  Als morgen Erdogan het loodje legt wordt Turkije een grote vechtende chaos.
  Idem Assad..en Syrië..
  Elke groep gaat vechten voor zijn eigen dictator.

  Dat was ook het plan van Cheney, Rumsfelt en aanverwanten
  Laat ze elkaar maar afslachten..De As van het Kwaad kon dan zichzelf vernietigen..
  Gestoord neolieberaal leiderschap wat we in de EU ook zo kunnen waarderen……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s