De vluchtelingencrisis – Waar niemand het over heeft

Wat je vaak ziet bij discussies rondom maatschappelijke kwesties is dat 1. de discussie gepolariseerd raakt en 2. dat de tegenstellingen gaan over symptoombestrijding en niet over de oorzaken. Bij de discussie rondom de vluchtelingencrisis zie je dit ook gebeuren.

Of men sluit zich aan bij linkse mensen die vinden dat we de morele plicht hebben om deze mensen zoveel mogelijk te helpen en dus pleiten voor een soepel vluchtelingenbeleid óf bij rechtse mensen die juist vinden dat een soepel beleid een perverse prikkel is voor gelukszoekers, onze verzorgingsstaat op die manier in gevaar komt en bang zijn dat Europa met de komst van de vluchtelingen ook een andere mentaliteit en cultuur binnenhaalt. Het trieste is dat beide kampen valide punten aandragen.

Waar ik alleen wel een hekel aan heb zijn de kortzichtige mensen die van mening zijn dat deze landen hun eigen sores maar lekker zelf op moeten lossen en vinden dat het niet onze verantwoordelijk is. Alsof westerse interventie in het Midden-Oosten alleen maar vrijheid en democratie heeft gebracht.

Het was bijvoorbeeld de CIA die in de periode van 1982 tot 1992 z’on 35.000 jihadisten had gerekruteerd om tegen de Sovjet Unie te vechten. Deze jihadisten keerden zich later tegen Amerika onder de noemer Al Qaida.

Het was bijvoorbeeld de CIA die de Iraanse coup van 1953 organiseerden, om er vervolgens een dictator te installeren (Operation Ajax):

Het was de Amerikaanse president Richard Nixon die in 1973 een deal sloot met Saudi-Arabië om olie voortaan alleen nog maar in dollars te verkopen op de internationale markt in ruil voor militaire bescherming. Een land wat haar eigen volk onderdrukt en de bakermat is van het Wahabisme (radicaal islam).

Het waren de Amerikaanse neoconservatieven die de aanslagen van 9/11 hebben aangegrepen om oorlogen onder valse voorwendselen te beginnen en landen in puinhoop hebben achtergelaten.

Maar ook onze Europese leiders kunnen er wat van. De documentaire ‘Onze dierbare dictators’ van de VPRO uit 2011 liet dat als geen ander zien:

En zo kan ik nog wel even doorgaan . . . Zeg ik daarmee dat het westen voor alle problemen in het Midden-Oosten verantwoordelijk is? Zeer zeker niet! In veel gevallen zijn het ook gewoon de Arabische leiders zelfs die geen poot uitsteken naar hun eigen bevolking en met elkaar oorlog blijven voeren. Maar als we het vluchtelingenprobleem willen oplossen, dan zal toch ook echt de rol van onze eigen westerse ‘leiders’ een plekje moeten krijgen in de discussie.

Not sure

Advertenties

Een gedachte over “De vluchtelingencrisis – Waar niemand het over heeft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s