De Catch-22 van Saudi-Arabië en de US

Zon 270 jaar geleden kwamen er een stelletje zandapen in het Midden-Oosten samen, bestaande uit Wahabisten (dat zijn achterlijke debielen zoals bijvoorbeeld ISIS, Al Qaida, Al Nusra Front and what have you, die een radicale interpretatie van de Islam erop na houden) en de Saudi familie. De Wahabisten stelden voor dat de Saudi’s het alleenrecht zouden krijgen om te regeren, mits zij het Wahabisme zouden promoten in de regio.

Vervolgens werd er olie ontdekt in de regio en maakten de Saudi’s ook allerlei politiek-economische deals met de Britten en daarna de Amerikanen. En dat het monarchische bestaansrecht van de Saudi’s gebaseerd was op een deal met religieuze extremisten vonden de Britten en de Amerikanen destijds helemaal niet erg. Die kwamen namelijk van pas zodra er in de regio partijen met tegengestelde belangen kwamen vervelen (bijvoorbeeld de USSR) of wanneer er een vervelende staatshoofd afgezet dienden te worden (zoals bijvoorbeeld Assad vandaag de dag)

Door alle politiek-economische betrekkingen met het Westen zagen de Saudi’s zich genoodzaakt de regio enigszins te moderniseren naar Westerse maatstaven (ondanks dat het nog steeds een achterlijke theocratische dictatuur is). Deze toenemende vermenging met het Westen werd hen niet in dank afgenomen door allerlei Wahabistische klerken in de regio, die zich op een gegeven moment tegen de Saudi’s begonnen te verzetten. Dit begon al met Al-Qaida en het eindresultaat is ISIS.

Saudi-Arabië zit daarom met een dilemma. Aan de ene kant moeten zij allerlei Wahabistische klerken te vriend houden in de regio, aan de andere kant kunnen zij ook niet direct heulen met dit soort partijen, omdat ze anders op gespannen voet komen te staan met het Westen. Voor het Westen geldt hetzelfde. Aan de ene kant bestrijden we monsters die we zelf hebben gecreëerd, aan de andere kant heulen we met de vijand omdat er teveel politiek-economische belangen op het spel staan. Zou mooi zijn als ze dit verhaal een keer bij het NOS journaal zouden vertellen, niet?

Gerelateerde links:

http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/isis-wahhabism-saudi-arabia_b_5717157.html?utm_hp_ref=world

https://monetairehervormingennu.wordpress.com/2014/12/19/de-oorsprong-van-het-wahabisme/

https://monetairehervormingennu.wordpress.com/2015/02/18/wahabisme-de-kanker-van-het-midden-oosten/

https://monetairehervormingennu.wordpress.com/2013/05/26/bretton-woods-petrodollar-big-reset/

https://monetairehervormingennu.wordpress.com/2015/09/05/de-vluchtelingencrisis-waar-niemand-het-over-heeft/

Advertenties

Een gedachte over “De Catch-22 van Saudi-Arabië en de US

  1. Op zich min of meer correct, behalve dan de primitieve scheldtaal, maar niet zo’n geweldige onthulling als niels87 denkt. Als je nu en dan een boek leest, bvb ‘Destiny disrupted’ (Tamim Ansary) of enig ander overzicht van de geschiedenis van de islam, dan is dit verhaal bekend.
    Christus was een zandaap uit het Midden-Oosten, de aanstichter van eeuwenlange slachtingen, akkoord Niels?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s