De Bilderberg Conferentie: een onschuldig elitair praatclubje

De Bilderberg Conferentie is een jaarlijkse elitaire bijeenkomst waarbij de deelnemers niet met de buitenwereld mogen delen wat er gedurende de bijeenkomst besproken is. Een soort van ‘safe haven’ voor invloedrijke figuren uit de Westerse wereld om vrijuit met elkaar van gedachtes te kunnen wisselen.

Ook is de bijeenkomst niet toegankelijk voor de pers. Wat opmerkelijk is, aangezien er wel ieder jaar hoofdredacteuren van diverse mainstream media uitgenodigd worden om de bijeenkomst bij te wonen. De bijeenkomst krijgt dan ook altijd bijzonder weinig aandacht in de media. Sterker nog, het heeft decennia lang geduurd voordat het bestaan van de jaarlijkse bijeenkomst bekend werd bij het grote publiek.

Dat invloedrijke mensen elkaar ontmoeten achter gesloten deuren is van alle tijden (that’s just how it works). Toch kun je jezelf afvragen in hoeverre je kunt spreken van slechts een ‘elitair praatclubje’ wanneer de hele wereldtop elkaar ontmoet achter gesloten deuren. Een ander belangrijk aspect daarbij is de koers die waar te nemen is binnen de internationale politiek. Namelijk het feit dat als gevolg van globalisering soevereine natiestaten steeds meer aan het vervagen zijn en plaats maken voor regionale handelsblokken en global governance.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s