Nederland, sta op!

Veel mensen denken nog steeds dat commerciële banken spaargeld van spaarders gebruiken om dit vervolgens uit te lenen aan anderen en de inkomsten uit de rentemarge halen. De realiteit is dat commerciële banken het ‘uitgeleende’ geld creëren uit het niets:

Geld = rentedragende bankschuld

Op deze manier creëren commerciële banken ongeveer 95% van al het geld wat in omloop is in de economie. Vrijwel al ons geld is dus in feite rentedragende bankschuld. Maar is dat wel wenselijk? De cliënt van advocaat Paul van de Waarsenburg denkt van niet en dagvaardt daarom de SNS bank. Tevens vraagt Van de Waarsenburg zich af waarom zijn cliënt, na het uitbreken van de financiële crisis, méér rente is gaan betalen aan de bank, terwijl de Euribor rente en marktrente juist gedaald zijn:

Securitisatie

In een normale situatie is er een wederzijds belang tussen een bank en een kredietnemer. Een kredietnemer heeft er alle belang bij dat hij/zij de lening kan terugbetalen en een bank evenmin, aangezien eventuele verliezen ten laste komt van haar eigen vermogen. In de aanloop naar de kredietcrisis was er echter geen sprake van een normale situatie. Banken creëerden namelijk miljarden aan ondoorzichtige rommelhypotheken, die ze vervolgens gingen verpanden aan derden (andere banken, pensioenfondsen, beleggers et cetera). Dit noemt men ook wel ‘securitisatie‘. Op deze manier konden banken op korte termijn veel geld verdienen, terwijl de risico’s bij andere partijen werden neergelegd:

NINJA hypotheken 

Op deze manier kwam de kwantiteit van de leningen voorop te staan en niet de kwaliteit. Hoe meer leningen je kon verstrekken als bankmedewerker, des te hoger je bonus. Banken verstrekten daarom maar al te graag leningen aan Jan en alleman. Zo werden er bijvoorbeeld hypotheken verstrekt aan mensen die geen inkomen, baan of bezittingen hadden. De zogeheten NINJA hypotheken (no income, no job, no assets). Ook werd mensen geadviseerd om niet te moeilijk te doen over het aangaan van een dure hypotheek. De huizenprijzen zouden namelijk toch blijven stijgen en dan kon het huis zelfs met winst worden doorverkocht. The sky was the limit!

Moral hazard

Totdat de eerste wanbetalingen over de hele linie een feit werden, de huizenbubbel barsten en de eerste systeembanken begonnen om te vallen, omdat deze massaal moesten afschrijven op hun eigen vermogen. Iets waar deze banken zich totaal niet druk om maakten. Zij wisten namelijk dat wanneer zij om zouden vallen, overheden te hulp zou schieten met belastinggeld. Het alternatief was namelijk dat miljarden aan spaargeld in één klap zou verdampen. Er was sprake van ‘moral hazard‘.

Business as usual

In de tussentijd is de Nederlandse staatsschuld drastisch opgelopen, hebben we meer dan 18 huisuitzettingen per dag in ons land, bezuinigen we overal op en is de kredietkraan voor het MKB en diverse sectoren dichtgedraaid. En de banken? Die gaan gewoon keihard door met bonussen uitkeren. Voor hen is het business as usual.

Burgerinitiatief Ons Geld

De banken hebben de geldpers misbruikt voor eigen gewin en laten de rest van de samenleving opdraaien voor de gevolgen. Winsten worden geprivatiseerd en verliezen gesocialiseerd. Het is dan ook hoogste tijd om de geldpers van de banken af te pakken. Hoe dan? Door het Burgerinitatief Ons Geld te ondertekenen!

 

Advertenties

3 gedachtes over “Nederland, sta op!

  1. Toen het allemaal goed ging heeft iedereen gebruik van gemaakt,allemaal vonden ze het geweldig van links naar rechts, hypotheken ondertekend voor veel te veel dure huizen, winsten op aandelen opgestreken , leningen aangegaan om vakantie vieren, veel te dure autos aangeschaft etc.en nu zeuren dat het allemaal de schuld van de banken is. Eigen schuld toch je hebt er zelf voor getekend. En nu links maar zeuren, rechts hoor je niet die weten wel beter.
    Wat doet de staat anders?, vlak voor de pensioen de pensioenen verlagen (AOW), nivelleren , midden in een crisis de hypotheek rente aftrek versoberen, politieke klunzen aanstellen om banken te runnen ( if you pay peanuts you get monkeys) logisch als je dat soort lachwekkende salarissen betaald, geen provisionele banker gaat daarvoor werken, en de vakbond en links maar gillen, wat een hypocrisie. Als je niet genoeg verdient ,gewoon harder werken en minder uitgeven. Het zijn meestal die toch al geen cent te makken hebben die zeuren over de banken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s