De corpocratie

Om een goed functionerende democratie te hebben zullen bepaalde zaken constitutioneel vastgelegd moeten worden. Zo is er ooit eens een keer iets bedacht genaamd de trias politicia (scheiding der machten). Dat betekent dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht in een land bij verschillende instellingen moeten liggen, om op die manier de burger tegen staatsmacht te beschermen. Want als de geschiedenis ons iets leert is dat macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut.

Monetaire macht

Wat daarbij opmerkelijk is, is dat het meest essentiële machtsmiddel in onze samenleving nooit constitutioneel vastgelegd is. En dat machtsmiddel is het beheer van de geldomloop (de monetaire macht). Wie namelijk het geldsysteem beheerst , die beheerst de toekomst van het land. Zo zei de beruchte bankier Mayer Amschel Rothschild ooit eens:

“Geef me de macht over het geld van een natie en het is me om het even wie haar wetten maakt.”

En dit is ook precies hoe het vandaag de dag is. Private banken gebruiken de geldpers voor eigen gewin en sturen daarmee de richting van de (wereld)economie.

Dirk

Corporate macht

Naast monetaire macht en staatsmacht bestaat er ook zoiets als corporate macht. En de enige manier om de burger tegen de macht van het bedrijfsleven te beschermen is door middel van wetten. Bijvoorbeeld door kartelvorming te verbieden. Maar door de opkomst van het neoliberalisme (het naïeve geloof dat markten altijd zelfcorrigerend zijn) en globalisering zijn bedrijven uitgegroeid tot multinationals die nationale wetgeving overstijgen. Samen met de banken, de superrijken en draaideur-politici vormen zij de corpocratie. En het zijn de overheden die vandaag de dag ondergeschikt zijn aan de corpocratie. Zie ook wat David Rothkopf (auteur van het boek ‘De Superklasse‘) hierover zegt:

Tot slot

De Libertarische gedachte gaat er vanuit dat als overheidsmacht niet meer zou bestaan, iedereen kan doen wat hij zelf wil, vrij zal zijn, en macht dus verleden tijd zal zijn. Klik hier, hierhier en hier om te lezen waarom dit een natte droom is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s