Stop de geldtovenaars! Teken het Burgerinitiatief Ons Geld!

Op woensdag 18 februari was ik het televisieprogramma ZEMBLA aan het kijken en moest ik wederom weer concluderen dat banken nog steeds niks geleerd hebben van de crisis:

”Binnenvaartschipper Wim Blonk laat in de ZEMBLA uitzending een brief van de Rabobank zien waarin staat dat als hij zijn klacht intrekt over de totstandkoming van zijn renteswap, de bank zijn rente niet verhoogt.”

Dit soort praktijken vallen onder de noemer ‘chantage’. En weet u waarom ze dit doen? Niet alleen omdat er in de bankensector een gebrek is aan een moreel besef, maar voornamelijk omdat ze bang zijn. De banken weten dat er nog meer financiële schokken gaan komen in de nabije toekomst en de juridische claims beginnen zich ook op te stapelen. Ze hebben dus elke cent nodig om hun balansen op te krikken.

En de kans is groot dat het scenario van 2007/2008 zich gewoon gaat herhalen. Banken vallen weer om en de belastingbetaler krijgt de stront weer over zich heen. Dit zal niet morgen of overmorgen zijn, maar als de huidige koers voortgezet word is het een kwestie van tijd. En dit is ook precies waarom er een Europees afwikkelingsfonds is opgericht, want overheden kunnen het zich niet veroorloven om weer garant te staan voor falende banken. En het is nog maar de vraag of die maatregelen genoeg zullen zijn om de klappen die gaan komen op te kunnen vangen. Een last resort is dat er een soort van wereldwijde schuldensanering komt, waardoor we in ieder geval weer een paar jaar verder kunnen modderen met het huidige geldsysteem:

En in de tussentijd blijven we ons maar blind staren op het genereren van meer economische groei om op die manier tegen de schuldenberg op te blijven boksen. Een derde crisis zal zich dan ook eerder voordoen in de vorm van een ecologische crisis, bijvoorbeeld piekolie:

Dit terwijl we de schuldencrisis vanavond wereldwijd kunnen oplossen door het invoeren van een monetaire hervorming. Schuldvrij geld kan in het systeem worden gepompt om daarmee in één klap een groot deel van de schuldenberg uit het systeem te deleten en een deel kan worden aangewend om de transitie naar een duurzame economie te financieren (geld wat er nu zogenaamd niet is):

Maar waarom gebeurd dit dan niet hoor ik u zeggen? Omdat banken hun kip met de gouden eieren (monopolie op de geldschepping) niet willen verliezen, de big oil companies hun investments niet in gevaar willen brengen en politici óf te dom zijn om het te snappen, óf hun baantjes klaar hebben liggen in het bedrijfsleven zodra ze een punt zetten achter hun politieke carrière óf omdat ze zich gewoon niet durven uit te spreken tegenover de corpocratie. Want het is die laatstgenoemde die de baas zijn in deze wereld, en daar gaat één keer in de vier jaar stemmen niks aan veranderen. We zullen de politici dus een handje moeten helpen. Hoe dan? Door middel van het Burgerinitiatief Ons Geld. Teken nu!

https://www.burgerinitiatiefonsgeld.nu/

Advertenties

Een gedachte over “Stop de geldtovenaars! Teken het Burgerinitiatief Ons Geld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s