Wahabisme, de kanker van het Midden-Oosten

De nieuwe documentaire van Adam Curtis staat online. Over de opkomst van het Wahabisme, de rol die het westen hierin heeft gespeeld, hoe het westen volledig gefaald heeft bij de bestrijding van dit soort religieuze groeperingen en met ISIS als uitkomst. Een documentaire die eigenlijk verplicht zou moeten zijn voor al onze westerse ‘leiders’:

Opkomst van het Wahabisme

Tijdens het Britse Rijk ontstond er als reactie op het westerse imperialisme een nieuwe radicale islamitische stroming in het Midden-Oosten, het Wahabisme. Saudi-Arabië werd de bakermat van deze radicale islamitische stroming. Toen dit koninkrijk nog niet bestond en slechts een schiereiland was sloten Wahabistische klerken namelijk een deal met de Saudi familie. De Saudi’s kregen het alleenrecht om als monarchen te heersen in de regio. In ruil daarvoor zou de familie het Wahabistische gedachtegoed in het Midden-Oosten (en later de rest van de wereld) faciliteren. Amerika sloot later ook een deal met de Saudi’s: Militaire en financiële steun zodat ze zich konden beschermen tegen vijandelijke natiestaten in de regio in ruil voor olie. Voorwaarde was wel dat het westen zich niet zou gaan mengen met hun religieuze affaires (waar de Saudische monarchen namelijk hun bestaansrecht aan ontlenen).

Afghanistan

Toen Afghanistan bezet werd door Rusland begonnen de Amerikanen de religieuze fanatici in Afghanistan te helpen. De Russen werden verjaagd maar het land verviel in chaos omdat er onder de strijdende fanatici geen gedeelde visie was. Sindsdien zijn dit soort wahabistische groeperingen betrokken geweest bij tig van brandhaarden in de wereld en zich als een inktvlek gaan verspreiden.

Petrodollar

In 1973 werd er op internationaal niveau ook nog eens overeengekomen dat olie voortaan alleen met dollars gekocht kon worden op de oliemarkt. Mede hierdoor is Amerika tot op de dag van vandaag genoodzaakt om haar buitenlandse beleid in het Midden-Oosten hierop aan te passen, zelfs als dat in sommige gevallen betekent oorlogen onder valse voorwendselen te beginnen of steun te verlenen aan dictators en religieuze fanatici. In veel gevallen keren dit soort onfrisse figuren zich op ten duur weer tegen Amerika (bijvoorbeeld Saddam of Bin Laden) waardoor we ze weer gaan bestrijden en de uitkomst is uiteindelijk een land wat volledig in puin ligt. En als lachende derden heb je dan ook nog alle warprofiteers die miljarden verdienen aan conflicten. En zodra er dan een incident in Parijs plaatsvindt dan draait de media overuren, maar er word geen woord gerept over de fundamentele oorzaken van dit soort tragische incidenten. En zo blijven we aan de gang . . . .

Oplossingen

Tenzij er gewoon een vervanger komt voor de dollar als wereldreservemunt, we de transitie naar een duurzame economie financieren door natiestaten toe te staan schuldvrij geld te creëren en onze relaties met Saudi-Arabië drastisch gaan herzien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s