Wat veel Nederlanders niet snappen

Veel Nederlanders begrijpen niet dat de schuldencrisis en de eurocrisis twee verschillende problemen zijn. ‘Het is allemaal de schuld van de euro!” of ‘voor de euro was alles beter!” zijn dan ook veelgehoorde uitspraken. Toch zijn het twee totaal verschillende problemen met verschillende oorzaken: 

Schuldencrisis

Veel mensen denken dat commerciële banken spaargeld van spaarders gebruiken om dit vervolgens uit te lenen aan anderen en de inkomsten uit de rentemarge halen. De realiteit is dat commerciële banken het ‘uitgeleende’ geld creëren uit het niets:

Meer dan 95% van al het geld dat circuleert in de wereldeconomie wordt op deze manier gecreëerd door commerciële banken. De overige 5% zijn munten en bankbiljetten. Die worden gecreëerd door derden. De schuldencrisis is dan ook voornamelijk het gevolg van ongebreidelde geldcreatie door commerciële banken. Voor degenen die hier meer over wilt weten kan de snelcursus bankieren uitkomst bieden (met Nederlandse ondertiteling):

Eurocrisis

In mijn artikel ‘De eurocrisis in een notendop’ zet ik kort en krachtig uiteen wat de oorzaak is van de eurocrisis. Namelijk dat het Europese ”one size fits all”-model een ”one size fits none”-model blijkt te zijn die gedoemd is om te falen, tenzij je de eurozone omtovert in één federale staat. Iets wat in theorie mooi klinkt, maar in de praktijk op veel problemen en weerstand stuit.

De (euro)gulden middenweg:

Toch is er ook een gulden middenweg. Of beter gezegd een euro/gulden middenweg. Het is namelijk mogelijk om zowel een euro als een gulden te hebben die parallel naast elkaar bestaan. Voor meer informatie klik hier.

Advertenties

Een gedachte over “Wat veel Nederlanders niet snappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s