Zijn wij achterlijk ofzo?

Heb je wel eens zoveel alcohol gedronken dat je vervolgens nog meer alcohol ging drinken in de hoop jezelf nuchter te drinken? Nee, ik ook niet! Toch is deze manier van denken de manier waarop centrale banken sinds 2007/2008 de schuldencrisis te lijf zijn gegaan.

 In 2007/2008 brak de schuldencrisis uit als gevolg van ongebreidelde geldcreatie door commerciële banken. Je zou dus denken dat het terugdringen van de schuldenlast prioriteit nummer één zou zijn bij beleidsmakers. Maar in plaats daarvan besloten centrale banken om honderden miljarden aan liquiditeiten te verstrekken aan commerciële banken in de hoop dat we met z’n allen nog meer zouden gaan lenen. Merendeel van het geld gebruikten banken echter om hun eigen balansen op te krikken of bleef hangen in financiële markten in plaats van dat het in de reële economie terecht kwam. Als antwoord hierop hebben beleidsmakers dit grapje een aantal keer herhaald, in de hoop dat het geld uiteindelijk wel in de reële economie terecht zou komen. Maar het beoogde resultaat bleef echter uit. Einstein zei dan ook ooit: ”Krankzinnigheid is steeds hetzelfde te doen en andere resultaten verwachten.”

FuckingStupid

In de tussentijd is de wereldeconomie nog verder in de slop geraakt. Banken gebruiken de nieuwe leningen dus liever om daarmee hun huidige leningen aan de ECB af te betalen dan dat ze het doorlenen aangezien de kans op wanbetaling groot is. Daarnaast is er sowieso weinig vraag naar krediet aangezien iedereen al verdrinkt in de schulden. Vergeet daarnaast ook niet dat overheden de commerciële banken overeind gehouden hebben met ons belastinggeld, waardoor de overheid vervolgens geld moest gaan lenen bij dezelfde banken die ze overeind hebben gehouden. De goocheltrucs van Hans Kazan zijn er niks bij!

Gelukkig is er ook goed nieuws! Er gaan namelijk steeds meer stemmen op voor het in omloop brengen van soeverein geld. Wat dat precies is en hoe dat in zijn werk gaat kun je in onderstaande video bekijken (met Nederlandse ondertiteling):

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s