Nazi’s en occultisme

Iedereen kent wel de Indiana Jones films, waarin Harrison Ford zoekt naar de verloren schatten van onze beschaving. Niet zelden wordt hij daarbij geconfronteerd met nazi’s, die in hun zucht naar totale wereldheerschappij zoeken naar allerlei artefacten en relikwieën met magische en goddelijke krachten. Het terugkerende thema van de nazi’s in deze films is niet alleen een stukje sensatie maar tevens historische correct: de nazi’s waren inderdaad erg geïnteresseerd in het verkrijgen van niet-wereldlijke en occulte macht en hadden in de persoon van SS-opperhoofd Heinrich Himmler een fanatieke occultist en pseudo-archeoloog.

Het lijkt bijna te bizar voor woorden dat een rijk dat zo machtig was als dat van de nazi’s ook haar toevlucht zocht tot het occulte om de vijand te bestrijden en haar eigen macht te vergroten. Juist de enorm geavanceerde technologie van de nazi’s gekoppeld aan een superefficiënte oorlogsmachine bracht hen de macht die ze tot dan verworven hadden. Echter, de sterke occulte stroming binnen het nazisme werd gedragen door met name mensen als Himmler, Hess en Hitler. In de historie van het nazisme en met name de opkomst van Hitler wordt vaak vergeten wat voor een belangrijke rol het occultisme innam. Hitler’s opgang naar de macht was vanaf het begin af aan geworteld in obscure ketterse ideeën en occulte theorieën, welke later ook een belangrijk aandeel zouden vormen in zijn racistische gedachtegoed en vernietigende antisemitisme.

Er wordt gezegd dat Hitler’s hang naar het occulte en paranormale ingeluid werd door een droom die hij had tijdens de Eerste Wereldoorlog en die naar zijn zeggen zijn leven redde. Of deze anekdote klopt is onduidelijk, maar wel is bekend dat Hitler aan het begin van zijn politieke carrière verbonden was aan het obscure Thule Genootschapdat een belangrijke rol gespeelde in zijn politieke carrière.

Hitler en het Thule Genootschap
Dit genootschap werd opgericht door Rudolf von Sebottendorf (echte naam: Rudolf Glauer), een van oorsprong Duitse mysticus die na omzwervingen in Egypte en Turkije weer in Duitsland terechtkwam waar hij zijn interesse in vrijmetselarij, Kabbalah entheosofie bundelde in wat eerst het Studiengruppe für germanisches Altertum(studiegroep voor Duitse oudheid) heette en later in het Thule Genootschap veranderde. De precieze omstandigheden rondom de oprichting van het genootschap blijven vaag, maar al snel werden naast de mystieke, maçonnieke gebruiken ook de tekenen zichtbaar van een antirepublikeinse, antimarxistische en antisemitische organisatie waaruit een aantal leden later ook een politieke partij oprichtte wat in 1919 de Duitse Arbeiderspartij (DAP) werd en die later veranderde in de Nazi Partij (NSDAP).

Hitler raakte bij het occulte en subversieve gezelschap betrokken toen hij rond 1919 terechtkwam in het Freikorps, een antirevolutionaire knokploeg die bestond uit afgezwaaide soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en die gefinancierd en uitgerust werd door het Thule Genootschap. Nadat ze de socialisten van de München Sovjet Republiek(Münchner Räterepublik) hadden geëlimineerd, werd Hitler aangewezen als onderzoeker in de postrevolutionaire onderzoekscommissie waarbij hij een ploeg van anarchisten en oud-militairen om zich heen verzamelde, terwijl de tegenstanders in snelle showprocessen werden afgevoerd. Vervolgens kreeg hij speciale anticommunistische training op de universiteit, gefinancierd door de Reichswehr Administration en het Thule genootschap. Hitler kreeg en rol als infiltrant bij subversieve organisaties en in die hoedanigheid kwam hij in de Sternecker Bierhalterecht, waar Thule-lid Gottfried Feder ten overstaan van de DAP sprak over wat hij de “joodse controle van het grootkapitaal” noemde. Niet veel later sloot Hitler zich bij de Duitse Arbeiderspartij waar hij verantwoordelijk werd voor propaganda-activiteiten.

Hoewel het nooit bewezen is dat Hitler lid was van het Thule Genootschap, is hij sterk beïnvloed door de mensen die direct of indirect banden hadden met het genootschap. Personen als Adolphe Lanz von Liebenfels, Karl Haushofer (docent aan de universiteit van München die sterpupil Rudolf Hess onderwees en later voorstelde aan Hitler) en occultist en antisemiet Dietrich Eckart namen Hitler onder hun hoede en kneedden de jonge militair tot de vreselijke dictator die hij later zou worden. Eckart zou Hitler getraind hebben in zelfprojectie, manipulatieve redenatietechnieken, lichaamstaal en vormen van massahypnose, zaken die Hitler later zeer goed van pas zouden komen. Hitler legde een grote interesse voor het occulte aan de dag en voor de ideeën die hij opdeed van mensen zoals Guido von List, Hermann Pohl, Theodor Fritsch, Friedrich Krohn en Alfred Rosenberg, die de Protocollen van de Wijzen van Zion met zich meebracht uit Rusland.

In deel twee van Nazi’s en occultisme zien we hoe mannen als Hess en Himmler het occulte gedachtegoed verder doorvoerden in het nazisme.
Zie ook:
Nazi’s en occultisme: deel 2
Nazi’s en occultisme: deel 3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s