Skull & Bones – machtig netwerk in de Amerikaanse politiek

De biografie van Sutton is de moeite van het vermelden waard. Van 1968 tot 1973 werkte Sutton als economisch historicus op de Stanford-universiteit. Zijn belangrijkste publicatie daar was het driedelige Western Technology and Soviet Economic Development, 1917-1965 (1969-73). Hierin documenteerde hij met pijnlijke nauwkeurigheid hoe vitale delen van de militaire en economische Sovjet-infrastructuur geleverd waren door Amerikaanse bedrijven, evenals leningen door Amerikaanse banken. Deze leveringen waren direct na de Oktoberrevolutie in 1917 begonnen en, saillant genoeg, vaak uitgevoerd door bedrijven en banken waarvan de eigenaren vooraanstaande publieke figuren waren en door commissariaten en familierelaties nauwe banden hadden met de Amerikaanse overheid.

Door Sovjet-specialisten als Harvard-professor Richard Pipes werd Suttons drieband zeer geprezen, maar toen hij in 1973 een veel dunnere, populaire versie onder de titel National Suicide: Military Aid to the Soviet Union wilde publiceren, kostte hem dat zijn baan op Stanford. Het werd in 1974 alsnog gepubliceerd bij een kleine alternatieve uitgeverij. Vanaf dat moment begon Sutton met zelfstandig onderzoek. (North, voorwoord in Sutton 1986: xiv)

Tijdens zijn onderzoek was Sutton echter op zaken gestuit die nóg minder gemakkelijk te verklaren waren: vanuit de VS waren in de loop van 1917 allerlei vormen van politieke en diplomatieke steun en de overdracht van geld, wapens en munitie aan de bolsjewisten op gang gekomen die niet meer als ‘handel’ te classificeren waren, maar nog slechts als politieke ondersteuning om hogere redenen. Nog hetzelfde jaar publiceerde hij de resultaten van dat onderzoek in Wall Street and the Bolshevik revolution. En als klap op de vuurpijl volgde in 1976 Wall Street and the rise of Hitler, waarin Sutton aantoonde dat ongeveer dezelfde kringen die de Oktober Revolutie ondersteund hadden, ook Hitler aan kapitaal en vitale technologie hadden geholpen.

Toen gebeurde iets onverwachts. In 1983 schreef Sutton in het voorwoord van An introduction to The Order (1984: vii):

“Na 16 boeken en 25 jaar onderzoek verbaasde me niets meer. De wereld was een warrige rotzooi die waarschijnlijk niet te begrijpen en zeker niet te redden viel (…). In 1969 werd mijn Western technology and Soviet economic development gepubliceerd door de Stanford Universiteit. In drie dikke delen ging ik na hoe het Westen de Sovjet-Unie had gebouwd. Het werk leverde echter een onoplosbare puzzel op – waarom hebben we dit gedaan? Waarom hebben wij de Sovjet-Unie gebouwd en tegelijkertijd technologie naar Hitler-Duitsland gesluisd? Waarom probeert Washington deze feiten te versluieren? Waarom hebben wij tegelijkertijd onze eigen militaire kracht en die van de Sovjet-Unie opgepompt?ë

De daarop volgende boeken, de Wall Street-serie, voegden nog meer vragen toe, maar geen antwoorden. Ik was min of meer tot de conclusie gekomen dat een rationele verklaring niet mogelijk was.

“Tot ik een jaar geleden een twintig centimeter dikke stapel documenten ontving – niets minder dan de ledenlijsten van een Amerikaans geheim genootschap. Door de papieren blade-rend was me meteen duidelijk dat dit geen alledaagse groep was. De namen betekenden Macht, met een hoofdletter M. Terwijl ik alle individuele leden natrok, verscheen een patroon… en de tot dan warrige wereld werd kristalhelder.ë

De orde die Sutton had ontdekt als het centrum van de tweezijdige steun was de (onregelmatige vrijmetselaars)loge Skull & Bones, in 1833 opgericht als ‘senior society’ op de Yale-universiteit (New Haven, NY). Op basis van de documenten die hij van een bron van binnenuit Skull & Bones in handen kreeg, baseerde hij de Orderserie.

Bovenstaand tekst is afkomstig uit de essay van Arjen Nijeboer. Klik hier om de gehele essay te lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s