Value Extracted Tax

”Een groot deel van ons inkomen moeten we afstaan aan belasting. Arbeid is duur. Arbeiders zijn dan ook de grootste kostenpost voor bedrijven. Onze grondstoffen worden steeds schaarser en door blijven gaan op deze manier gaat op korte termijn voor tekorten en conflicten zorgen. Toch worden grondstoffen niet of nauwelijks belast.

Ons belastingstelsel is in het verleden zo opgezet omdat destijds de consumptiebehoefte marginaal was ten opzichte van de enorme hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen. Maar nu zowel de wereldbevolking als de materiële welstand sterk is toegenomen, is onze consumptie explosief gestegen.

De zogenaamde “Value Extracted Tax” is een belasting op het gebruik van grondstoffen. Je betaalt in feite voor de waarde die je aan de aarde onttrekt. Deze belasting zou grotendeels in de plaats moeten komen van de belasting op arbeid.

Arbeider verdient meer, terwijl het gekochte even duur blijft doordat de belasting slechts verschuift naar de grondstoffen. En als grondstoffen duurder worden worden we gedwongen om efficienter ermee om te gaan en meer te hergebruiken. Arbeid word tegelijkertijd goedkoper wat weer tot een stimulans van het aantal banen kan leiden.

Voorbeeld:
een opspringende steen beschadigt het glas van een autokoplamp. Een normale reactie is om aan een garage te vragen een nieuw glas te bevestigen. Maar zo gaat dat niet in de moderne economie. In luttele minuten wordt de hele koplamp vervangen. De oude koplamp – waarvan alle draadjes, klemmen en veertjes nog prima functioneren – wordt achteloos weggegooid. Die verspillende handeling is veel goedkoper dan een monteur voor 65 gulden per uur alleen het kapotte glas te laten vervangen.”

<p><a href=”http://vimeo.com/40582647″>Ex’tax in 90 sec</a> from <a href=”http://vimeo.com/user11332148″>The Ex’tax Project</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

Bovenstaande tekst is afkomstig uit het artikel ‘Een duurzame vrije markt’ van Eckart Wintzen. Klik hier voor het gehele artikel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s