Wat zijn derivaten?

In mijn artikel ‘Wat is geld‘ beschreef ik al dat geld vandaag de dag meer als speculatiemiddel word gebruikt dan als ruilmiddel. Zo verdienden de Amerikaanse autoproducent General Motors in de jaren vóór het in 2009 over de kop ging meer met financiële transacties, dan met het maken en verkopen van auto’s. En zo gaat het bij veel multinationals. Dit komt o.a. door allerlei ingewikkelde financiële innovaties zoals derivaten. Onderstaande video legt op een eenvoudige manier uit wat derivaten zijn:

Door al deze financiële innovaties is de omvang van de financiële sector zo toegenomen dat de sector een parasitair karakter heeft gekregen. Steeds meer geld blijft hangen in financiële markten in plaats van dat het circuleert in de reële economie. Er zijn een aantal manieren om hier wat aan te doen. De onderste twee hebben mijn voorkeur:

1. Sta handel in derivaten alleen toe voor degenen die het onderliggende (financiële) product ook echt bezitten. Dus een boer die het risico van misoogst wil afdekken met een derivaat is prima, een handelaar die alleen wil profiteren van koersschommelingen niet.

2. Invoeren van een wereldwijde financiële transactietaks.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s