De eurocrisis in een notendop

Het hebben van één gezamenlijke munt biedt veel economische voordelen (o.a. goed voor de internationale handel) maar is onmogelijk in een gebied met heterogene economieën. De Griekse economie is bijv. veel minder concurrerend dan de Duitse economie waardoor het land drie keer zoveel importeert (waardoor geld uit het land wegstroomt) dan exporteert (vice versa). Hierdoor stroomt er voortdurend geld van de ‘zwakke’ economieën naar de sterke economieën. Wanneer consumenten, in landen met minder mogelijkheden voor productiviteit, de voorkeur geven aan goedkopere en betere importproducten dan zal de buitenlandse schuld stijgen. Tegelijkertijd verslechtert de eigen productiviteit van het land.

Een land met een eigen munt, kan deze munt dan devalueren. Dat maakt importproducten duurder voor de eigen bevolking en exportproducten goedkoper voor buitenlandse kopers. De schuld zal afnemen en de productiviteit weer toenemen. Door het aanpassen van de wisselkoersen kunnen dit soort onevenwichtigheden (verschillende economische cuncurrentiekracht) worden rechtgetrokken. Met de invoering van de euro is dit onmogelijk binnen de eurozone aangezien deze werkt met een vaste wisselkoers.

Ook het stimuleren of afkoelen van een nationale economie door het aanpassen van de rentestand kan sinds de invoering van het europact niet meer. Zo konden zwakke landen in de eurozone goedkoop lenen.Voordat ze de euro hadden konden ze dat niet, omdat ze vanwege de staat van hun overheidsfinanciën een hogere rente moesten betalen. Dat heeft er onder meer geleid dat de schulden in deze landen hoog zijn opgelopen.

11778_230711100376946_2064765188_n

De conclusie is dat het Europese ”one size fits all”-model een ”one size fits none”-model blijkt te zijn. De enige oplossing is dan ook om naast een monetaire unie (het hebben van een gezamenlijke munt) ook één politieke unie te vormen (waardoor alle beslissingen dus voortaan in Brussel komen te liggen) en één fiscale unie (Brussel wordt de nieuwe penningmeester voor alle deelnemende landen). Op deze manier consolideer je eigenlijk alle natiestaten tot één federale staat. Veel mensen zijn hier op tegen omdat dit ten koste gaat van de soevereiniteit (onafhankelijkheid) van alle deelnemende landen (alle macht komt in Brussel te liggen). Daarnaast heb je ook nog te maken met verschillende culturen, wetgeving, taalbarrières etc. Eén Europa klinkt in theorie heel mooi maar kan in de praktijk nogal voor problemen zorgen.

Advertenties

3 gedachtes over “De eurocrisis in een notendop

  1. Een plan waarbij men aan de grillen wordt overgelaten, onder het mom van zelfredzaamheid, is een absurd slecht en visieloos plan. Een gezonde economie is er eentje waarbij juist zekerheden en waarborgen zijn ingebouwd die de bestaanszekerheid van alle mensen kan garanderen, onafhankelijk van de persoonlijke inzet van deze mensen. Elke vorm van inzet, vrijwillig of niet, is namelijk een vorm van arbeid en derhalve een toevoeging aan de economie, ook wel consumeren genoemd. Dit zou juist beloond moeten worden i.p.v. geremd, en dat weet elke economie geïnteresseerde. Het spel Monopoly laat de spelers ook niet zonder kapitaal starten, en daarbij geldt voor het passeren van Start ook een gelijk inkomen voor iedere deelnemer. Dito voor onze Economie: de consument is de enige hardwerkende deelnemer in het spel van Kapitalisme. Zonder hén, eindigt het spel! Daarbij, kunt U 1 werkwoord noemen dat geen vorm van arbeid is? http://delangemars.nl/?p=3069

  2. Wanneer was ook alweer de eerste Griekse bail-out? En wanneer gingen in Portugal mensen de straat op om te demonstreren? The Guardian brengt het in beeld.

    Britse krant The Guardian maakt mooie dingen. Het is geen Firestorm, maar deze timeline van de eurocrisis mag er zeker wezen. Met een navigatieknop ‘zoef’ je door de eurocrisis heen. Door middel van kleurtjes en symbolen zijn verschillende type gebeurtenissen weergegeven: bezuinigingen, protesten, bail-outs, politieke beslissingen etc. Bij elk evenement hoort een artikel, zodat je nog even kan lezen wat er ook alweer aan de hand was. Handig: ze houden de timeline bij, dus hij is up to date.

    Check ‘m hier: Eurozone crisis – A timeline of key events.
    http://stopdebankiers.nl/eurocrisis-timeline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s